Un proiect de lege, care a fost deja aprobat în Camera Deputaților, vine în sprijinul părinților care merg la cumpărături însoțiți de cei mici. De acum, aceștia pot plăti la case de marcat special amenajate, care nu au expuse dulciuri sau alimente nesănătoase.
Cumpăratul impulsiv ne caracterizează pe mulți, iar adesea cel mai greu este de rezistat în fața dulciurilor sau a alimentelor nesănătoase. Iar dacă ne-am ținut tari și am trecut cu ochii închiși pe lângă raionul de dulciuri, de cele mai multe ori cedăm la casa de marcat, acolo unde numeroase astfel de produse sunt expuse. Însă, această problemă nu o să mai existe curând datorită noului proiect de lege.
Proiectul de lege, care a fost deja aprobat în Camera Deputaților, are ca scop eliminarea tentațiilor și ghidarea către o viață mai sănătoasă. Astfel, produse precum ciocolata, biscuiții, bomboanele şi sucurile nu îi vor mai putea tenta pe cei mici la ieșirea din magazin.
Potrivit proiectului de lege, aceste alimente nesănătoase nu vor mai putea fi plasate în apropierea caselor de marcat dedicate părinților însoțiți de copii. Măsura se va aplica în toate cele peste 4.000 de supermarketuri şi hipermarketuri din ţară. De menționat este că astfel de produse o să dispară doar de la casele de marcat, nu și de pe raioane.
Nouă măsură este aplaudată de nutriționiști, mai ales că ultimele cercetări în acest sens nu arată deloc îmbucurător. Un studiu recent arată că până în anul 2030 jumătate de milion de copii din toată lumea ar putea suferi de obezitate, iar riscul de diabet este și el crescut.
„Din perspectiva unui dietetician cred că e o măsură foarte bine venită. Dar atât copiii, cât şi părinţii trebuie educaţi în ceea ce priveşte alegerea produselor alimentare de la raft”, a spus Diana Crişan, nutriţionist, potrivit observatornews.ro.
„Trei din zece copii şi preadolescenți sunt în risc de a dezvolta această boală cronică (n.r. diabet). Când încercăm să le implementăm nişte obiceiuri sănătoase, totul porneşte de la lista de cumpărături. E important să îi implicăm şi pe ei în alegerea alimentelor”, a spus și Ioana Mesea, nutriţionist program prevenţie diabet.
Inițiativa eliminării dulciurilor și alimentelor nesănătoase de la casele de marcat îi bucură și pe părinți.
„O idee foarte bună! Pentru că influenţează, vede. Şi dacă nu-i dai dulciuri… Nu prea e ok să vadă. Şi trebuie să-i cumperi, că altfel plânge”, a declarat un client al unui supermarket.
„Zahărul nu este sănătos pentru sănătatea copiilor şi este o idee foarte bună! Am impresia că prea mulţi copii consumă zahăr şi oricum este în exces în toate alimentele”, a spus un altul
(VEZI ȘI: CARE E SINGURA BRÂNZĂ CARE TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI. COSTĂ 50 DE LEI KILOGRAMUL)